Vyznat se v bohaté nabídce tykví není snadné. Tato rostlina láká zahrádkáře k vypěstování toho nejpozoruhodnějšího tvaru tykve. Rostliny jsi teplomilné, takže je vyséváme až v půlce května anebo si předpěstujeme ve skleníků a dáváme na záhon až v době, kdy nehrozí nebezpečí přízemních mrazíků. Různé druhy tykve si u nás našly také různé praktické využití.
• Jako zeleninu do leča, do sterilovaných směsí a na obalování jsou nejvhodnější mladé nedorostlé plody válcovitých zelených a žlutých barev. Ve zcela mladém stavu se můžou přidat i do salátů. V odrostlejším stavu se můžou použít nastrouhané do polévek a omáček.
•Na kompoty, dřeně, do pečiva se hodí plody s tenkou slupkou a velkou dužninou. Sklízí se v plné zralosti a prospěje jim ještě si chvíli poležet po sklizni v chladné místnosti. Tykve se sladkou oranžovou dužninou jsou bohaté na betakaroten (třeba druh Hokkaidó).
• Rostlinné špagety se dají získat z odrůd tykve špagetové. Její dorostlé žluté vejčité plody se po uvaření rozpadnou na tlustá, chutná vlákna podobná špagetám.
• Z tykví můžeme také pojídat semínka, která jsou velká a obsahují zdraví prospěšné látky.
•Určitá část pěstitelů se této plodině věnuje výhradně za účelem vystavování plodů na speciálních výstavách pro pěstitele.
• Tykve se také dají využít k roubování skleníkových okurek. Takovým roubováním se zvýší odolnost rostlin proti plísňovým chorobám. Stejně dobře se na tyto podnože dá naroubovat meloun.
• Okrasné malé plody různých barev a někdy i bizardních tvarů se jíst nedají, protože jsou hodně hořké. Určitě ale udělají parádu jako přírodní dekorace. Tyto plody mají mimořádně tvrdou slupku a díky ní vydrží v dobrém stavu i několik let.
•Vydlabané tykve se uplatňují při dušičkové výzdobě, kdy se vnitřek vydlabe a ve slupce se vyřezávají různé strašidelné tvary.